Koniec maja i czerwiec, to okres największych pożytków, w którym pszczoły dochodzą do największej siły. W okresie tym zaczyna występować jednak nastrój rojowy, który jest naturalną cechą dziedziczną pszczół i jedyną drogą rozmnażania się w warunkach naturalnych. W gospodarce pasiecznej jest to zjawisko niepożądane, które należy skutecznie ograniczać. Przyczyną powstawania nastroju rojowego jest zachwianie równowagi biologicznej rodziny pszczelej (zbyt duża liczba pszczół młodych produkujących mleczko, w stosunku do ilości czerwiu w gnieździe, do którego nie dodano w odpowiednim czasie ramek z węzą). Wskazane jest, aby ramki z węzą wstawiane były nie tylko obok czerwiu, ale również między plastrami z czerwiem. Węzę tę pszczoły bardzo szybko odbudowują, aby nie było wolnej przestrzeni między czerwiem, a matka bardzo chętnie ją zaczerwia. Ważną rolę w tym okresie odgrywa wentylacja ula, którą regulujemy przez odpowiednie poszerzenie otworu wylotowego oraz zacienianie uli narażonych na całodniowe nasłonecznienie.
W okresie intensywnego pożytku , pszczoły w ciągi 3 dni są w stanie zapełnić do 7 plastrów warszawskich poszerzanych. Po każdym pożytku możemy przystąpić do miodobrania, pamiętając jednak, że odbieramy tylko miód dojrzały tzn. plastry w 2/3 poszyte.
Prace ogrodnicze które powinniśmy wykonać w okolicach czerwca:
- obrywamy przekwitłe kwiatostany różaneczników dzięki czemu będą one dłużej kwitły w przyszłym roku
- usuwamy chwasty z trawnika
- można rozmnażać wiele gatunków krzewów ozdobnych przez ukorzenienie wierzchołków pędów
- można wysiewać na rozsadniku kwiaty dwuletnie takie jak malwy, stokrotki, bratki, niezapominajki
- na przełomie czerwca- lipca co 3-4 lata wykopujemy cebule kwiatowe m.in. tulipanów i narcyzów. Wykopane cebulki należy oczyścić i przechowywać w chłodnym miejscu aż do czasu sadzenia (przełom września i października)
- pamiętajmy o regularnym podlewaniu trawnika oraz warzyw wrażliwych na niedostatek wilgoci m.in. ogórek, sałata, cebula
- podlewamy nawozami rośliny balkonowe
- nawozimy pomidory głównie nawozem potasowym